Nuffnang Ads

Wednesday, September 30, 2015

Maggi Ketam Lazat dan Simple

Hari ni aku nk try buat maggi ketam..Kihkih..Tetiba rasa cm nk mkn maggi buh seafood pulak..Kalo maggi udang tu da salu sgt da mkn, la ni nk try buh ketam cm yg popular kt Tg. Lumpur tu ha..Hehehe..

Lpas da siap, xsangka la pulak sedap (cewaaaahhh,masuk bakul angkat sendiri la pulak..)Kihkih..Pe2 pun, meh aku tunjuk resipi kot2 ade yg nk try ke kan..Salu aku up kt blog ni sbb senang nk refer balik kendian hari..Benda xsalu buat, sng sgt lupanya...

Bahan-bahan:

  • Sebungkus maggi kari (ikut la korg nk mkn byk mana)
  • Ketam (cengekerang blakang tu bersihkan n jgn dibuang)
  • Sawi
  • Cili merah
  • Bawang merah*
  • Bawang putih*
  • Bahan pemekat kuah (blenderkan bawang merah sikit, bawang putih sikit dan udang geragau)
  • Sedikit cili boh (kalo rajin blendkan cili kering sikit)
  • Telor (kalo nk buh la..)
*bahan dihiris-hiris


Cara-cara:
  1. Tumiskan bahan pemekat kuah n masukkan cili boh..Tumis sehingga naik bau dan pecah minyak.
  2. Tumis skali bahan hiris tuk tambah rasa..(kalo nk abaikan step ni pn xpe..)..Masukkan cili merah yang dihiris..
  3. Da cantik n sebati, masukkan air dan masukkan ketam bersama cengkerang..Bila ketam da masak elok, kaler cengkerang da kaler oren2 merah, angkat ketam n ketepikan dulu..
  4. Rebus mee maggi n masukkan perencah ke dalam kuah..
  5. Pecahkan telor dan biarkan telor masak (atau kalo nk kuning telor goyang, masukkan telor di akhir sekali..Aku suka telor yang well done)..Biarkan mendidih..
  6. Masukkan sawi tp jgn sampai layu sgt ye..Xsedap n khasiat pn da lari..
  7. Perasakan dengan garam kalo masih kurang masin..
  8. Siap!!!
  9. Masukkan maggi dalam mangkuk, dan buh ketam di atas maggi tadi..
  10. Makan time!!!Sehingga menjilat jari..Slurrrpppppppppp...

Time taip entry ni pn da terliur da..Hehehe..Sedap sbb ketam segar, kuah rase manis2 sket..Tu yg saje masukkan ketam dulu supaya aku dapat perisa ketam segar extra..Plus, kalo aku masukkan ketam n mee serentak, nnti mee maggi tu akan terselit2 si antara kaki2 ketam tu..Lagi payah nk makan..Hahahaha..Dats why kenapa ketam masuk dlu n buh atas maggi di akhir skali..Heheheh..

Selamat mencuba tau!!!

Meh ahkak payung sikit gambo maggi ketam versi ahkak..Kekekke..Da xyah da tggu en. Hanafi bawak p Tg.Lumpur nu ha..heheheh..Masak ni time aku berdua je ngn Rifqiy sbb bukan ujung minggu kan, so, en. hanafi tak dapat la merasa lagi..Hantar wasap je kt dia, saje wat dia pn terliur gak..Kihkih..Dak kecik Rifqiy aku tak bagi la mkn maggi..Aku wat kn dia spageti..So, mama makan maggi, Rifqiy makan spageti bolognaise..Xde la dia ngacau..Aku bedal sorg la maggi ni..Yummy!!!!

Nyummmm tak nyummmm la kan tgk maggi ketam ni..Mabeles habaq ang..Heheheh

2 comments:

  1. thanks share, dah cuba pun. Memang yummy meh :D


    *Do follow me schasyahiera.blogspot.com *

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. Terima kasih kerana mencuba..Sedapkan..Lagi2 kalo ketamnya segar..Mabeles..Heheheh

      Delete